Babéziózis

Parazita babézia

A kórokozó egy egysejtű parazita, mely valóban nem ízeltlábú, ám köztigazdája parazita babézia kullancs, amiben maga a Babesia is szaporodik. A fejlődésmenet bonyolult, de parazita babézia fogalmazva a kullancs valamelyik fejlődési alakja lárva, nimfa, kifejlett kullancs vért szív egy fertőzött állatból, parazita babézia Babesia bejut a kullancs bélhámjába, onnan a nyálmirigyébe, de akár a kullancs petéibe is eljutnak.

parazita babézia férgek és súlyos betegségek

Ehhez persze idő kell, de a lényeg, hogy bármelyik fejlődési stádiumban fertőzött lehet a kullancs, mégis legalább egy napig vért kell szívnia a kedvencünkből, hogy azt megfertőzze. Célszerű ezért minden nap alaposan átnézni állatainkat és minél hamarabb eltávolítani az észrevett kullancsokat.

parazita babézia hány kerekférgek élnek

Mi történik akkor, ha későn, vagy észre se vesszük a kullancsot és megfertőzte társunkat? Figyeljünk a tünetekre!

Kai Tested Positive For Canine Ehrlichiosis - How It Happened, Symptoms, Treatments, and Prevention

A fertőzés után nappal levertség, bágyadtság, láz, sápadt nyálkahártya, hányinger, sötét vizelet jelenhet meg. Kutyáknál olykor hasmenés, vagy akár idegrendszeri tünetek is megjelenhetnek, mint például koordinálatlan mozgás, bénulásos jelenségek.

Tartalomjegyzék

Miért is van ez? Ez a parazita a vörösvértestekben élősködik, azokat károsítja, az immunrendszer pedig idegenként ismeri fel a saját sejtjeit és elpusztítja azokat, valamint olyan anyagok keletkeznek, amik károsítják a vesét.

Az oxigénhiány miatt, mivel kevesebb a vörösvértest, ami az oxigént szállítja, károsodik a máj, de gyomor és bélhurut is kialakulhat, a felszabaduló festékanyagok pedig elszínezik a bőrt, nyálkahártyát, vizeletet.

Lehet-e kezelni?

parazita babézia parazita bárányban

Igen, sőt, minél hamarabb észrevesszük a tüneteket, annál jobb esély van a gyógyulásra! Parazita babézia kezelés nélkül végzetes lehet, sőt ha nagyon későn vesszük észre, lehet már a vérátömlesztés és a gyógyszerek sem segítenek. Akkor mégis mi a teendő?

parazita babézia ahol paraziták élnek a testünkben

Használjunk külső paraziták elleni készítményeket cseppek, nyakörvek, tablettáknagyobb séták, erdős-bokros kirándulások után alaposan nézzük át állatainkat, még akkor is, ha van kullancs elleni védekezés, és ha találunk kullancsot, azt azonnal szedjük ki. Abban az esetben, ha az állatunk bágyadt, kedvtelen, étvágytalan, esetleg lázas, ne várjunk a többi tünet megjelenéséig, forduljunk állatorvoshoz!

parazita babézia gyógyszerek férgek ár