Ez a gusztustalan féreg már az ön nappalijában is ott van

Éjszakai férgek

Az amerikai álomgyár öklendezte fel ezt a gátlások nélküli self-made-mant. Elszánt, kapzsi és bármire hajlandó a siker érdekében.

A bulvár médiában való érvényesüléshez kamerájával erőszakos bűncselekményekre vadászik éjszakánként. Az izgalmas bűnügyi film és brutális társadalmi szatíra főhősét, Jake Gyllenhaal zseniálisan alakítja. Főhősünk éjszakai férgek piti tolvaj, nincs munkája, de hatalmas karrier-drive hajtja.

Gátlástalanul tud hazudni, de végtelenül udvariasan éjszakai férgek. Beszéde kifogástalan és az interneten tanult üzleti nyelvet bármilyen élethelyzetben hibátlanul alkalmazza. Egyik este az autópályán véletlenül belefut egy autóbalesetbe.

Az összeroncsolt kocsi súlyosan sérült sofőrjéhez azonban nem csak a mentők, de egy kamerás csoport is odasiet — ők az éjjeli férgek.

A megrázó katasztrófák felvételeit mindig a legtöbb pénzt ígérő tévé csatornának adják éjszakai férgek. A biciklijét hordozható kamerára és egy rendőrségi csatorna befogásához használható rádióra cseréli és a zsarukat megelőzve próbál odaérni a különböző bűnesetek helyszínére, hogy azokról minél látványosabb felvételeket készítsen. Az író-rendező Dan Gilroy igazán emlékezetes karaktert kreált, akit Jake Gyllenhaal zseniálisan kelt életre.

Lou Bloom arca beesett, a szemei ijesztően kidüllednek.

Ez a gusztustalan féreg már az ön nappalijában is ott van

A színészt még elcsúnyítani is sikerült. Bloom mindent ezzel a sikerre kiéhezett, éjszakai férgek tekintettel fürkész. Nincs családja, nincsenek barátai. Egyedül locsolgat otthon egy szobanövényt.

Csak a karrierjének él. Azért lesz annyira jó abban, amit csinál, mert semmiféle korlátja nincs — a kamerát gátlás nélkül tolja bármelyik vérző ember arcába. Sőt, később odáig is elmegy, hogy — még a mentő előtt kiérkezve — a jobb világítás érdekében odahúzza súlyosan sérült áldozatot a reflektor fényébe.

Nincsenek morális aggályai, nem rágódik erkölcsi kérdéseken. Egyszerűen nem jut eszébe.

  • Index - Kultúr - Jönnek a nézőszámból a férgek
  • Ez a gusztustalan féreg már az ön nappalijában is ott van Onozó Róbert
  • Fergek virus
  • Paraziták szürke színben
  • Éjszakai férgek

A Bloomot alakító Jake Gyllenhaal nem szereti karakterét szociopatának hívni. Nagyon udvarias — a színész szerint a stílusa egy átlagos brit úriemberé, nel megszorozva.

éjszakai férgek

Jó adag ártatlanság is van benne. Sőt, egyenesen a mostani generáció szuperhősének tartja… A beszéde megnyerő, bár a száraz, betanult frázisok sok helyzetben komikussá is válnak.

Stáblista:

Pont ettől lesz vicces: a tankönyvek üzleti példái talán nem éppen Bloom iparágára lettek kitalálva, de ő mégis nagyon kreatívan alkalmazza őket a saját bizniszére. Ezek az elméletek pont ezt a kreativitást várják el használóiktól, de Bloom éjszakai férgek mégis visszájukra fordulnak.

éjszakai férgek

Ettől a kettősségtől olyan jó és meglepően eredeti ez a karakter: egyszerre lenyűgöző és sajnálatraméltó. Félelmetes és vonzó. Van benne valami furcsa. Bloom ugyanúgy fegyverként tartja előre a kameráját, mint korábban Friedrich Munro A dolgok állásában.

Gilroy bár elsőfilmes rendező, a filmen érződik mind a forgatókönyvírói, mind az akciófilmes tapasztalata. Testvérével Tony Gilroyjal A Bourne hagyaték ot közösen írták. A film attól lesz igazán éjszakai férgek, hogy míg alapvetően ennek az izgalmas figurának a karakterfejlődése — vagy inkább lealacsonyodása — áll a középpontban, a rendező éjszakai férgek műfajt is alkalmaz és az akció- és bűnügyi filmet a film noir és a thriller elemeit humorral itatja át, és ezáltal egy társadalmi szatírát is létrehoz.

Ahogy a karakterrel kapcsolatos érzéseink is folyamatosan változnak — hol azért szurkolunk neki, hogy sikerrel járjon, hol pedig azért, hogy elbukjon — úgy a filmben is folyamatosan keverednek a különböző hangulatok és így a rendező végig a maximumon tartja az érdeklődést. Ez a jó nézettségi adatok iránt — Bloomhoz hasonlóan — megszállott műsorigazgató mantrája. Nina Éjszakai férgek Russo érdeklődését felkeltik Bloom merész videói.

  1. Bahama galandféreg galandféreg
  2. Klág Dávid

Ha nem lennénk kíváncsiak ezekre az erkölcsi alapon bemutathatatlan képekre, akkor a nézettségi adatokért küzdő csatornák nem ezeket tolnák az arcunkba.

Azt a fajta mindent látni akaró híréhséget és mindenen átgázoló éjszakai férgek mutatja meg, ami valóban a bulvár újságírás következő vagy már jelenlévő? Bloom karakterén keresztül Gilroy az amerikaiak megszállott munkamániájának is görbe tükröt mutat.

A karaktert a bármi áron megszerzett siker hajtja, de az ő esetében az amerikai álom egy igazán torzult formában valósul meg — az emberek szenvedésének megmutatásából csinál bizniszt. Eközben a munkakeresésben megrekedt, mai fiatal generációnak is jut egy-két éjszakai férgek fricska.

Ez egy ingyenes gyakorlat, de utána nagy eséllyel ajánlunk teljes munkaidős állást.

éjszakai férgek

Rick kezdetben ugyanolyan szerencsétlen lúzer, mint az elején Bloom. Az féreg vagy féreg tragédiája azonban az, hogy Bloommal ellentétben, nincs totális morál-immunitással megáldva. Az éjjeli férgek történetéhez Gilroy a éjszakai férgek miliőt is megtalálta. A hideg neon fényekkel megvilágított Los Angeles önálló szereplővé válik a filmben. Ahogy a pálmák levelei a széltől megremegnek az alkonyban, és lassan leszáll az éj — egyre inkább elárasztja a várost valami misztikus hangulat.

Jake Gyllenhaal pedig mintha erre a környezetre, erre a karakterre lenne kitalálva.

Navigációs menü

A sötétség az ő világa. Korábbi filmjeiben éjszakai férgek játszott már éjjeli árnyként kísértő karaktereket A ZodiákusDonnie Darko és mostanában több zavarodott figurát is alakított FogságbanThe Enemy.

Talán nem csak a karakterben, a színészben is van egyfajta misztikusság.

éjszakai férgek

Emlékezni fogunk Lou Bloomra.