Kék sajt
Tartalom
Hírlevél feliratkozás
Vagy utáljuk vagy imádjuk, de egy biztos: mindenkinek van véleménye a kékpenészes sajt témakörében. Valaki megőrül karakteres ízéért, más elborzadva tekint a sajtot borító kékes gombatelepekre.
Amazing mass production! Cake Factory Manufacturing Video BEST6 / Korean Food
Hirdetés A legenda szerint éve készült az emberiség első kékpenészes sajtja, és az is csak a véletlennek és a nedves barlangban hagyott tejnek köszönhetően. Azóta már kifinomultabbá vált a technika: a megalvadt tejből készült töretet oltják be egy penicillin roqueforti vagy egy penicillin glaucum nevű nemes penészgombával, amelynek szépséges kékes kék sajt köszönheti a hónapig érlelt sajt.
A könnyen olvadó sajt kedvelt összetevője számos receptnek, és egy kevés is elég belőle, hogy karakteres ízvilágot kölcsönözzön az ételnek.
Sokan minden kék sajtot rokfrotinak titulálnak, holott ez nem igaz. A rokfort egy fajta a kétpenészes sajtok népes családjából. Nem mellesleg több száz éve eredetvédett.
Nézzünk néhány kékpenészes sajtot, amelyekkel összefuthatunk a boltok polcain! Rokfort Dél-Franciaországból, Roquefort-sur-Soulzon vidékéről származó sajtféle. A többséggel ellentétben juhtejből készül három hónapos érleléssel. A legenda szerint egy szerelmes juhásznak köszönhetik a franciák ezt a sajtot.
Egy csinos lányt meglátva a juhász inkább eliramodott udvarolni, juhtúrós kenyerét pedig egy barlangban elrejtette. A randevú azonban annyira jól sikerült, hogy kenyér hónapokra a kék sajt ragadt, így amikor a juhász újra arra járt, észrevette, hogy a túrót kékes rossz lehelet és állott hálózzák be.
Kategóriák
Így született a rokforti sajt. Stilton Na persze nem csak a franciák büszkélkedhetnek a sajtjaikkal, például az angoloknak ott kék sajt a stilton, amely szintén eredetvédett. Mindössze három angol megye hivatott elkészíteni: Leicestershire, Nothinghamshire és Derbyshire.
A London és York között országút melletti kis falucskáról kapta a nevét. Helyi szarvasmarhák pasztörizált tejéből állítják elő. Portói mellé isteni!
- Kalauz a kéksajtok világába: a "belépősajttól" a vadabb ízekig - Dining Guide
- Április
- Mi a féregparazita neve
- Élő parazitákat evett
Gorgonzola Észak-Olaszország vidékein legelésző kék sajt tejéből készül a gorgonzola, amelyet Lombardia és Piemont tartományban készíthetnek. Körtével és dióval fogyasztva egyszerűen mennyei. Márványsajt A magyarok is megalkották saját kékpenészes sajt variációjukat a rokfort sajtok mintájára.
- Minél zsírosabb egy tej, annál több íz tud majd kialakulni.
- Kékek, büdösek, csodálatosak
- 3 érv az egészséges kéksajt mellett
- Az aszcariasis nagyon jól él
- A meglévő férgek jelei
- Kékpenészes, márvány erezetű sajt készítése házilag, recept
- Kék is, büdös is, mégis szeretjük- a kékpenészes sajt titka - Vászila.hu
Ára lényegesen barátibb, mint francia társáé. Szintén tehéntejből, roqueforti penészkultúra hozzáadásával készül ez a félkemény sajtfajta.